Догађаји у "Народном фронту" и Ћуприји показатељи да је стање у здравству алармантно

Ресорни одбор Демократске странке за здравство изнео је у саопштењу да, иако постоји обичај готово свуда у свету да се о потезима нове владе не говори у периоду од 100 дана, због околности у српском здравству нема времена за чекање. Два догађаја показала су нам у каквом је стању српско здравство, баш као и реакције министарке. Демократе сматрају да би било да је ћутала и да ће, ако настави овим темпом, бити гора министарка од свог претходника, за кога су били убеђени да нема горег.
Јавност је пре неколико дана обавештена о “вакцинацији” 600 новорођенчади физиолошким раствором у болници “Народни фронт”, а скандалозну вест је испоручила лично министарка здравља. “То није пропуст једне или две медицинске сестре, него општи јавашлук, незнање и нерад надређених у тој болници… или нешто још горе. И у тој клиници, као и свугде, постоји читав ланац одговорности који је изнад сестре која је давала деци вакцине. Питање образовања те сестре, али и оних који су јој дали сертификат, јесте важно, али је исто тако важно питање шта су њени надређени радили месец дана. Или је неко одлучио да се деца не вакцинишу? Ако је неко хтео да удари последњи ексер у ковчег поверења народа у српски здравствени систем – пред епохалним је успехом,” закључују у РО ДС за здравство.

Други случај јесте случај тридесетогодишњег Марка из Ћуприје који је нажалост јуче преминуо. Неко је индиковао да се том младом човеку уради колоноскопија, иако је то врло инвазивна дијагностичка метода, која се обично ради у општој анестезији, а која може да доведе до озбиљних проблема када онај који је изводи то не уме да ради. “Свесни смо да ћемо бити изложени нападима због тзв. неколегијалности. А шта уопште таква врста колегијалности значи? Је ли њен смисао у заташкавању ужасних грешака над пацијентима које се завршавају смрћу, или поштовање њихових живота, на шта смо се сви заклели? Ако неко не уме (а то је једина права реч) да ради свој посао, онда мора бити удаљен, док га не научи. Као и онај ко му је дао сертификат, и онај ко му је омогућио да ради тај посао у установи којом руководи. Тачка,” убеђене су демократе.

Нажалост, то није све. Након што му је колоноскопом пробијено и дебело и танко црево, што је пажљивим руковањем колоноскопом немогуће урадити, Марко је пребачен на хируршко одељење. Да би га оперисали, морали су да га успавају, а претходно интубирају, односно, да ставе тубус у душник, преко кога ће да иду кисеоник и гасови за анестезију. Ту су му пробили душник или једно од два бронхијална стабла, и повредили још и плућну марамицу и плућно крило. Потом је пребачен у Крагујевац, затим у Београд, али узалуд. Министарка је у случају “вакцинације физиолошким раствором” благоизволела да каже “да не жели да мандат почиње сменама”.

“Нисте Ви ту, госпођо министарка, да нам саопштавате сопствене жеље. Те ваше жеље не занимају никога. Ваш посао, да вас подсетимо, јесте да организујете систем у коме овакве ствари не смеју да се дешавају, као и да казните оне који их чине. Не занима нас чињеница да су и сви други системи уништени, не само здравство – ми смо здравствени радници и не можемо да поднесемо толику количину незнања, неодговорности и неорганизованости.

Скандалозно је што министарка реагује слањем комисије у Ћуприју тек након викенда, уместо првог дана. Није дошло до хитне суспензије оних који су направили ужасавајуће грешке, него им се даје време… За шта? Да припреме лажну одбрану?” упитали су здравствени радници Демократске странке. Министарка је казала и да је рад лекара, који раде и у државној и у приватној пракси, један од узрока корупцује у здравству. Врло је могуће, али је забрана таквог рада противуставна. Медицинско особље има легитимно право да повећа своје бедне зараде у државној служби, што им Устав омогућава, као и свим другим грађанима. Да ту може бити коруптивних радњи – може, али лек није забрана такве праксе. “А шта је лек, знају сви, па и министарка. Стога јој препоручујемо да наше саопштење схвати као добронамерну опомену од стране сопствених колега. Ово је последња опомена,” закључују демократе.

Информативна служба Демократске странке